2 طرز تهیه اشکنه سیب زمینی ساده بدون تخم مرغ

اشکنه سیب زمینی یه غذای سنتی و نوستالژیک ایرانیئه که انگار یه بغل گرم از مامانبزرگته! ساده، ارزون و پر از طعمهای دلنشین. تو این مقاله قراره دو مدل طرز تهیه اشکنه سیب زمینی بدون تخم مرغ رو باهم یاد بگیریم: یکی برای وقتی که وقت نداری و فقط میخوای یه غذای سریع و خوشمزه درست کنی، و یکی دیگه برای وقتی که میخوای یه کم کلاس بذاری و همه رو انگشت به دهن کنی. این مقاله طوریه که حتی اگه تا حالا آشپزی نکردی، آخرش یه اشکنه حرفهای درست میکنی. پر از نکات کاربردی، فوتوفنهای باحال و جواب همه سوالایی که ممکنه تو سرت بچرخه. آمادهای؟ بزن بریم!
اشکنه چیه؟ یه غذای ساده با طعم جادویی
اشکنه یه جور سوپ یا خوراک ایرانیه که با مواد دمدستی مثل سیب زمینی، پیاز و چند تا ادویه درست میشه. چیزیه که تو روزای سرد یا وقتی دلت یه غذای سبک و گرم میخواد، معجزه میکنه. بعضی وقتا توش تخم مرغ میریزن، ولی ما امروز قراره بدون تخم مرغ درستش کنیم تا هم سبکتر باشه، هم برای کسایی که تخم مرغ نمیخورن مناسب باشه. فکر کن یه بوم نقاشی داری که میتونی هرجور دوست داری رنگش کنی: ساده نگهش داری یا با سبزیجات و ادویههای مختلف بترکونیش!
چرا عاشق این اشکنه بدون تخم مرغ میشی؟
- ارزون و دمدستی: با سیب زمینی و پیاز درست میشه، چیزایی که همیشه تو خونه داری.
- سریع و بیدردسر: کمتر از نیم ساعت آمادهست، برای وقتی که گشنته و حوصله نداری عالیه.
- همهپسند: میتونی ادویهها و سبزیجات مورد علاقهت رو اضافه کنی.
- بدون تخم مرغ: برای وگنها، کسایی که آلرژی دارن یا هرکی که غذای سبک میخواد.
- گرم و حالخوبکن: مثل یه پتوی نرم تو یه روز سرد!
حالا دست به کار میشیم و دو مدل اشکنه سیب زمینی رو درست میکنیم.
روش اول: اشکنه سیب زمینی سریع و ساده (منجی شبهای شلوغ)
این مدل برای وقتیه که خسته از سر کار اومدی، گشنته و فقط میخوای یه چیز خوشمزه بخوری بدون اینکه آشپزخونه رو به هم بریزی. موادش کمه، وقت زیادی نمیخواد و طعمش محشره!
مواد لازم (برای 2-3 نفر)
- 3 تا سیب زمینی متوسط، پوست کنده و نگینی خرد شده
- 1 پیاز بزرگ، ریز خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری روغن (زیتون یا مایع فرقی نداره)
- 1 قاشق چایخوری زردچوبه
- 1/2 قاشق چایخوری فلفل سیاه
- 1/2 قاشق چایخوری نمک (یا به سلیقه خودت)
- 3 لیوان آب یا آب سبزیجات
- 1 قاشق غذاخوری نعناع خشک (اختیاری، ولی خیلی حال میده)
- جعفری یا گشنیز تازه برای تزیین (اگه دوست داشتی)
مراحل پخت
- آمادهسازی: سیب زمینیها رو پوست بکن و نگینی خرد کن. پیاز رو هم ریز خرد کن—نیازی نیست خیلی وسواس به خرج بدی، چون قراره تو سوپ حل بشه.
- تفت دادن پایه طعم: روغن رو تو یه قابلمه متوسط روی حرارت متوسط گرم کن. پیازها رو بریز توش و 5-7 دقیقه تفت بده تا نرم و طلایی بشن. زردچوبه، فلفل سیاه و نمک رو اضافه کن و 30 ثانیه هم بزن تا عطر ادویهها بلند بشه. حالا دیگه آشپزخونهت بوی بهشته!
- اضافه کردن سیب زمینی و آب: سیب زمینیهای خردشده رو بریز تو قابلمه و آب یا آب سبزیجات رو اضافه کن. یه هم بزن و بذار جوش بیاد.
- پختن آروم: حرارت رو کم کن، در قابلمه رو بذار و 15-20 دقیقه بذار بپزه تا سیب زمینیها حسابی نرم بشن. هر از گاهی یه هم بزن که چیزی به ته قابلمه نچسبه.
- غلیظ کردن (اختیاری): اگه دوست داری اشکنهت یه کم کرمیتر بشه، با گوشتکوب چند تا از سیب زمینیها رو تو قابلمه له کن. اگه میخوای خیلی لطیف بشه، نصفش رو با مخلوطکن بزن و برگردون تو قابلمه. اگه تکهتکه دوست داری، همینجوری بذار بمونه.
- فینیشینگ تاچ: نعناع خشک (اگه استفاده میکنی) رو اضافه کن و مزهش رو چک کن. نمک یا فلفل کم داره؟ درستش کن! داغ سرو کن و اگه دلت خواست با جعفری یا گشنیز تزیینش کن.
فوتوفنهای روش سریع
- سریعترش کن: سیب زمینیها رو ریزتر خرد کن تا زودتر بپزن.
- طعم قویتر: آخرش یه کم آبلیمو بریز که حسابی بترکونه.
- کرمیترش کن: یه قاشق ماست یا شیر نارگیل اضافه کن تا بافتش مخملی بشه (بدون تخم مرغ!).
روش دوم: اشکنه سیب زمینی شیک و پیک (برای مهمونی و خودنمایی)
این مدل یه کم فانتزیتره و برای وقتیه که میخوای یه غذای ساده رو طوری درست کنی که انگار از رستوران پنجستاره اومده. هنوزم سادهست، ولی با چند تا ترفند و ادویه اضافه، همه رو عاشقش میکنی.
مواد لازم (برای 2-3 نفر)
- 3 تا سیب زمینی متوسط، پوست کنده و نگینی خرد شده
- 1 پیاز بزرگ، ریز خرد شده
- 2 حبه سیر، ریز خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری روغن
- 1 قاشق چایخوری زردچوبه
- 1/2 قاشق چایخوری زیره
- 1/2 قاشق چایخوری پاپریکا دودی (اختیاری، برای طعم دودی باحال)
- 1/2 قاشق چایخوری فلفل سیاه
- 1/2 قاشق چایخوری نمک (یا به سلیقه خودت)
- 3 لیوان آب سبزیجات
- 1 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- 1 قاشق غذاخوری نعناع خشک
- 1/4 پیمانه شوید یا جعفری تازه خرد شده
- اختیاری: یه قاشق ماست یا خامه نارگیل برای سرو
مراحل پخت
- آمادهسازی: سیب زمینیها رو نگینی خرد کن. پیاز و سیر رو هم ریز کن. یه دستمال کنار دستت باشه، چون پیاز ممکنه اشکت رو دربیاره!
- ساختن پایه طعم: روغن رو تو قابلمه روی حرارت متوسط گرم کن. پیازها رو 5-7 دقیقه تفت بده تا طلایی بشن. سیر، زردچوبه، زیره، پاپریکا دودی، فلفل سیاه و نمک رو اضافه کن و 1 دقیقه هم بزن تا عطر ادویهها دیوونت کنه.
- اضافه کردن مواد اصلی: رب گوجه رو بریز و 1 دقیقه دیگه تفت بده. سیب زمینیها رو اضافه کن و آب سبزیجات رو بریز تو قابلمه. خوب هم بزن.
- پختن آروم: بذار جوش بیاد، بعد حرارت رو کم کن و در قابلمه رو بذار. 15-20 دقیقه بپز تا سیب زمینیها نرم بشن و یه کم وا برن.
- لطیف کردن بافت: با مخلوطکن دستی نصف سوپ رو پوره کن تا بافتش یه کم مخملی بشه، ولی هنوز تکههای سیب زمینی توش معلوم باشه. اگه مخلوطکن نداری، نصفش رو تو یه دستگاه معمولی بزن و برگردون تو قابلمه.
- لمس نهایی: نعناع خشک و شوید یا جعفری تازه رو اضافه کن. مزهش رو چک کن و اگه لازم بود نمک یا فلفل بزن. داغ سرو کن و اگه دلت خواست، یه قاشق ماست یا خامه نارگیل روش بذار که همه کف کنن!
فوتوفنهای روش شیک
- بازی با ادویه: به جای پاپریکا، یه کوچولو زعفرون (فقط یه نیشگون!) بزن که طعمش لوکس بشه.
- تزیین حرفهای: با یه کم نعناع خشک تفتدادهشده یا چند قطره روغن زیتون روش رو بترکون.
- غلظت دلخواه: اگه غلیظتر دوست داری، یه کم دیگه سیب زمینی له کن.
سوالای رایج درباره اشکنه سیب زمینی بدون تخم مرغ
1. میتونم سبزیجات دیگه هم اضافه کنم؟
آره که میتونی! هویج، کدو سبز یا حتی گوجه خردشده عالی میشن. فقط یادت باشه سبزیجات رو ریز خرد کن که زود بپزن و طعم کلی غذا رو نبرن زیر سوال.
2. اگه نعناع خشک نداشتم چی؟
نعناع خشک طعم خاص اشکنه رو میسازه، ولی اگه نداری، از سبزیهای خشک دیگه مثل آویشن یا حتی یه کم پودر گشنیز استفاده کن. تازهشم اگه داشتی، بهتره!
3. این غذا چقدر میمونه؟
تو یخچال تا 3 روز میمونه. تو فریزر هم تا 1 ماه. فقط موقع گرم کردن دوباره، یه کم آب یا آب سبزیجات اضافه کن که شل بشه.
4. میشه اشکنه رو غلیظتر کرد؟
آره! یا سیب زمینی بیشتری له کن، یا یه قاشق آرد رو تو یه کم آب سرد حل کن و به سوپ اضافه کن و 5 دقیقه بذار بپزه.
5. برای بچهها مناسب هست؟
کاملا! فقط اگه برای بچهها درست میکنی، فلفل سیاه و ادویههای تند رو کم کن. میتونی یه کم ماست هم موقع سرو روش بکشی که ملایمتر بشه.
چرا این اشکنه یه چیز دیگهست؟
این دو مدل اشکنه سیب زمینی بدون تخم مرغ نه تنها ساده و خوشمزهان، بلکه یه جورایی تو رو به یه سفر به قلب آشپزی ایرانی میبرن. با مواد دمدستی، یه غذای گرم و پر از عشق درست میکنی که هم خودت حال میکنی، هم هرکی بخوره عاشقت میشه. حالا که فوتوفنها رو یاد گرفتی، کدوم مدل رو اول امتحان میکنی؟ سریع و ساده یا شیک و پیک؟ تو کامنتا برام بنویس و اگه ترفند باحالی برای اشکنه داری، با من به اشتراک بذار!